فیلم «The Matrix Resurrections» ادامهای بر سهگانهای انقلابی در سینماست؛ جهانی پر از ترس و نگرانی از انقلاب ماشینها بر علیه انسانها. ماتریکس سرآغاز جهانی انقلابی در سینما بود که نسلهای بسیاری از دیدن مفاهیم فلسفی و ایدئولوژیک آن لذت بردند. اما و اما و اما افسوس که طمع پول بسیاری از فیلمهای مشهور را به تباهی کشانده است. همراه ما باشید با نقد فیلم ماتریکس ۴.
فیلم ماتریکس دوبله فارسی در فیلمگردی
فیلمی که نباید ساخته میشد
قسمت چهارم فیلم ماتریکس بعد از گذشت حدود بیست سال ساخته شده است. فیلمی که برخلاف سهگانه قبلی تنها یکی از خواهران واچوفسکی یعنی «Lana Wachowski» کارگردانی آن را برعهده دارد. زیرا نفر دیگر «Lilly Wachowski» حاضر به انجام این پروژه نشد، آن هم به این دلیل که پرونده ماتریکس در سه قسمت قبلی بسته شد و ادامهای نباید برای آن متصور شد.
اما طمع کسب گیشه آن هم در دوران کرونا و زمانی که آثار ابرقهرمانی در حال فروش هستند، کمپانی برادران وارنر به خصوص لانا واچوفسکی را بر آن وا داشت تا قسمت چهارم این سهگانه را تولید کنند. آن هم با داستان بازگشت نئو و ترینیتی در دنیای ماتریکس و رسیدن این دو به یکدیگر؛ قصهای درباره تناسخ منجی.
نئو یا جان ویک
قسمت چهارم ماتریکس به معنای تمام کلمه بد است. نه از لحاظ جلوههای ویژه، بلکه از لحاظ داستان و ایده داستانی فیلم است که میتوان قسمت جدید را یک شکست دانست. فیلم عملا هیچ حرفی برای گفتن ندارد. بهتر از بگویم که تمام حرفهای گفته شده دنیای ماتریکس در سه قسمت قبلی به صورت کامل بازگو شده و قسمت چهارم تکرار مکررات سه قسمت قبلی است.
تکراری که تنها تفاوتش آن است که نئو با بازی «Keanu Reeves» بیشتر از انکه منجی ماتریکس باشد، بیشتر جان در فیلم «John Wick» است. ما آن منجی دنیای انسانها که با او در طول سه قسمت رشد کردیم را دیگر نمیبینیم. نه آنکه او پیرتر شده، بلکه دیگر در اندازههای یک منجی برای نجات جهان نیست. نئو همچون بچهای شده است که اسباببازی خود را گم کرده و به دنبال آن است.
تماشای آنلاین فیلمهای Keanu Reeves در فیلمگردی
ماجرای نئو ایجاد صلح میان رباتها و انسانها بود. صلحی که هدفی والا در ذهن مخاطبان ماتریکس جلوه میکرد. اما نئو قسمت چهارم تنها به دنبال رسیدن به ترینیتی است. داستان عشق این دو شخصیت که خود را برای جهانی ایمنتر فدا کردند در قسمت چهارم در حد فیلمهای عاشقانه کرهای همچون «Endless Rain» یا «The King: Eternal Monarch» نمایش داده شده است.
معرفی مجموعه فیلم های ماتریکس
از انقلاب رباتها تا صلح با رباتها
داستان قسمت چهارم به سالهای بعد از پایان قسمت سوم اختصاص دارد. جایی که نئو در دنیای ماتریکس به عنوان یک طراح بازی حضور دارد که بازی ماتریکس را که زندگی خود بوده در قالب یک بازی کامپیوتری طراحی کرده است. او گذشته خود را از دست داده و زندگی روزمره خود را میگذراند. اما حضور تیمی جدید از بیرون دنیای ماتریکس، دوباره نئو را به جهان واقعی باز میگرداند.
جهان واقعی که بعد از فداکاری نئو تبدیل به محلی برای زندگی انسانها و رباتها شده است. رباتهایی که در سه قسمت قبلی میخواستند سر به تن انسانها نباشد در قسمت چهارم کنار انسانها به مبارزه با ماتریکس پیوستهاند. انقلاب ماشینهایی که روزی مضمون اصلی این سهگانه بود و آن ترسی که از تکنولوژی افسارگسیخته قرن بیست یکم نمایش داده میشد، جایش را به پیوند تکنولوژی داده است.
مرگ یک افسانه
ماتریکس ۴ همچون داستانش فقط برپایه همان صحنههای اکشن هیجان انگیزش است که میتوان تحملش کرد. زیرا فیلم در حد آثار ابرقهرمانی مارول پایین آمده و دیگر خبری از آن تم مدرن و فلسفی نیست. فیلمی که روزگاری بر سر مفاهیم ضدخداپرستانه آن بحثهای طولانی شکل میگرفت، در قسمت چهارم حتی در حد بحث و گفتگو نیز نیست.
دنیای سینمایی مارول : بررسی فیلم های فاز اول مارول
انگار که لانا واچوفسکی خواسته است نئو را تبدیل به ابرقهرمانی جذاب بکند که شاید در ادامه بتواند قسمتهای پنجم و حتی ششم فیلمش را نیز بسازد. هرچند که باید گفت از همین ابتدا شکست پشت شکست خواهد بود. زیرا داستانی آشفته، همراه با شخصیتهایی تیپیکال به خصوص ترینیتی حکم مرگ قسمت چهارم را امضا کردهاند.
قسمت چهارم را تنها میتواند به این تیتر یکی از رسانههای داخلی ارجاع داد که نوشت، برادران واچوفسکی علیه خواهران واچوفسکی. با تشکر، نظرات خود را درباره نقد فیلم ماتریکس ۴ در بخش دیدگاهها با ما در میان بگذارید.